ΚΑΣΤΑΝΙΑ

ΤΟ ΣΤΕΚΙ – ΔΕΔΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Καστανιά Κορινθίας απέχει μόλις 160 χλμ από την Αθήνα, μια απόσταση που δεν διαρκεί πάνω από 2 ώρες με το αυτοκίνητο. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για τον επισκέπτη να αφήσει το άγχος και τη φασαρία της μαγαλούπολης και να φτάσει σε ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1000μ μέσα στα έλατα.

Βρίσκεται στο νομό Κορινθίας και ανήκει διοικητικά στο δήμο Σικυωνίων. Πήρε το όνομα της από ένα μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή.

Το δάσος με τις καστανιές παρείχε στους κατοίκους του χωριού μία σημαντική οικονομική άνεση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σαν αποτέλεσμα κατόρθωσαν να ενισχύσουν σημαντικά τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων μέσω της παροχής τροφίμων και πυρομαχικών. Ηγέτης των κατοίκων του χωριού υπήρξε ο ιερέας Γεώργιος Νίκας ή Παπανίκας. Το δάσος με τις καστανιές καταστράφηκε γύρω στα 1825. Για τον αφανισμό του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία φέρει ως υπαίτιο το στρατό του Ιμπραήμ και η άλλη την εμφύλια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας Νοταρά το καλοκαίρι του 1826. Την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε και το σπίτι του Παπανίκα, ως αντίποινο για τη μη συμμετοχή του στη διαμάχη.